26-11-10

Provincie onderhoudt haar waterlopen

 

Voor de provincie Vlaams-Brabant begint de bestrijding van wateroverlast met goed onderhoud. Zoals elk jaar, zorgt de provincie ook deze winter, tussen 1 december en 1 maart, voor een oppervlakkige ruiming van de waterlopen die zij beheert. Daar besteedt zij jaarlijks drie miljoen euro aan. 

 

Tussen 1 december en 1 maart zal de provincie Vlaams-Brabant de waterlopen van tweede categorie oppervlakkig laten ruimen. Dat wil zeggen dat alle ongewenste materialen en voorwerpen uit de waterlopen worden weggenomen. Zo voorkomt men dat zwerfvuil, afval, afbraakmaterialen, grove plantenresten opstoppingen veroorzaken in de waterloop of in overwelvingen.

 

De voorbije dagen en weken is de aandacht terecht gegaan naar bijkomende investeringen om de kans op wateroverlast terug te dringen,maar ondertussen moet het gewone onderhoud van waterlopen onverminderd doorgaan. Het heeft immers weinig zin dure wachtbekkens te bouwen, als even verder zwerfvuil of takken de normale afvoer belemmeren.

 

Het onderhoudsprogramma voor de winter 2010-2011 werd definitief vastgelegd.

In het bekken van de Benedenschelde worden waterlopen oppervlakkig geruimd in Asse, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise, Merchtem en Opwijk. Ook zullen er grondige opruimingswerken, dat wil zeggen het wegnemen van slib, gebeuren in Asse, Merchtem, Londerzeel, Kapelle-op-den-Bos, Meise en Opwijk.

 

In het noordelijke Demerbekken worden waterlopen oppervlakkig geruimd in Aarschot, Bekkevoort, Diest, Glabbeek, Scherpenheuvel-Zichem en Tielt-Winge.

 

In het zuidelijke Demerbekken worden waterlopen oppervlakkig geruimd in Aarschot, Hoegaarden, Landen, Leuven, Lubbeek, Rotselaar, Tielt-Winge, Tienen en Zoutleeuw.

 

In het Denderbekken worden waterlopen oppervlakkig geruimd in Affligem, Asse, Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Liedekerke, Roosdaal en Ternat. Ook zullen er grondige opruimingswerken gebeuren in

Dilbeek, Liedekerke en Roosdaal.

 

In het noordelijke Dijlebekken  worden waterlopen oppervlakkig geruimd in aarschot, Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Kampenhout, Keerbergen, Kortenberg, Rotselaar, Tremelo en Zemst.

 

In het zuidelijke Dijlebekken worden waterlopen oppervlakkig geruimd in Bertem, Bierbeek, Hoeilaart, Huldenberg, Leuven, Lubbeek, Overijse, Oud-Heverlee en Rotselaar.

 

In het bekken van de Nete en de Raambeek worden waterlopen oppervlakkig geruimd in Aarschot, Begijnendijk, Keerbergen en Tremelo.

 

In het noordelijke Zennebekken worden waterlopen oppervlakkig geruimd in Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Machelen, Meise, Merchtem, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst.

 

In het zuidelijke Zennebekken worden waterlopen oppervlakkig geruimd in Beersel, Dilbeek, Gooik, Halle, Lennik, Linkebeek, Pepingen, Sint-Genesius-Rode en Sint-Pieters-Leeuw.

 

"Speciaal voor de mensen die langs een waterloop wonen, heeft de provincie eerder dit jaar de brochure 'Wonen langs een waterloop uitgegeven'. 

  

Meer info: volledig onderhoudsprogramma en downloadbare brochure via www.vlaamsbrabant.be/water

12:19 |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.